Fri. Mar 24th, 2023

Golul.eu

Cele mai noi informatii din fotbal

Anatoliy Tymoschuk, privit ca un tradator in tara sa natala

3 min read

Adica, oricine ar fi privit ca un tradator in contextul in care tara vecina iti invadeaza locul in care te-ai nascut iar tu lucrezi acolo ca antrenor secund la una dintre echipele din campionatul respectiv. Reactia sportivilor ucrainieni la adresa invaziei Rusiei a fost una cat se poate de ferma, si avem exemple precum fratii Klitscho, boxeri retrasi din activitate, care au pus mana pe arma sa-si apere tara. Da, inclusiv Vitali Klitscho care e primar al Kievului din 2014, s-a inrolat in armata sa participe activ la operatiunea de aparare a capitalei Ucrainei de trupele rusesti care inconjoara orasul. Si mai sunt exemple, mai ales dintre actualii si fostii boxeri ucrainieni, care iau arma in mana pentru apararea tarii, ca Vasil Lomacenko. In acest context, e normal ca Anatoliy Tymoschuk sa fie considerat un tradator, avand in vedere linistea extrem de suspecta a acestuia la scurt timp dupa ce trupele rusesti si-au inceput invazia asupra Ucrainei. Intr-adevar, omul lucreaza antrenor secund la Zenit Sankt Petersburg si e acolo din 2017, dar dupa invazia rusa, a ramas tacut si a refuzat sa paraseasca Rusia, ramanand in functie. Nu ca ar avea vreo sansa sa lucreze ca principal la Zenit vreodata, avand in vedere faptul ca echipa e patronata de Gazprom si baietii au avut bani de antrenori ca Luciano Spalleti, Andre Villas Boas sau Roberto Mancini. Pe Mircea Lucescu n-o sa-l includ in aceasta lista pentru ca prestatia sa la Zenit a fost extrem de jenanta. 

Orice argument ca ma, e jobul lui, pica atunci cand te gandesti ca in urma ordinului lui Putin de a invada Ucraina, Yaroslav Rakitskyi a parasit Zenitul, unde juca, in timp ce Ivan Ordets si-a reziliat contractul cu Dinamo Moscova. Vorbim despre doi jucatori ucrainieni care evoluau in campionatul rus si care practic erau legati contractual de cluburile lor intr-o maniera mult mai aspra decat un antrenor secund de care se poate scapa in orice moment. Antrenorul asistent al aceleiasi echipe, Andriy Voronin, a ales si el sa plece. Tymoshchuk este singurul nume cunoscut din Ucraina care a refuzat sa le urmeze exemplul. Desi a fost puternic criticat, fostul international ucrainean a continuat sa-si mentina tacerea si sa-si desfasoare munca in cadrul clubului la care se afla sub contract. Ca atare, federatia din Ucraina l-a sters din recordurile jucatorilor care au evoluat pentru echipa nationala, i-au revocat toate trofeele castigate in tara natala (care includ campionate, Cupe si Supercupe ucrainiene cu Shakhtar Donetsk in perioada in care era Lucescu la club), dar si licenta de antrenor principal. 

Acuzatiile conform carora Tymoschuk ar fi un tradator nu par sa fie prea trase de par. Mai ales ca fostul sau agent Vitaliy Yurchenko a facut declaratii socante cu privire la fostul mijlocas. Potrivit articolelor publicate pe Facebook de Yurchenko, Timoschuk a fost de acord sa coopereze cu Serviciul de Securitate al Rusiei (FSB) in trecut. Nicio institutie oficiala nu a validat autenticitatea lucrarilor si nu a existat nicio reactie din tabara lui Timoschuk referitoare la acest subiect. Doar o promisiune a Zenitului ca va ataca la TAS decizia Federatiei Ucrainiene. Dupa cum se spune într-unul dintre documente, Tymoshchuk ar fi fost de acord sa „stabilizeze o cooperare reciproc avantajoasa si pe termen lung” cu FSB, exprimandu-si, de asemenea, disponibilitatea „de a respecta constitutia si legile Federatiei Ruse”.

Printre documentele postate pe pagina de socializare a agentului, exista si o hartie semnata pe care scrie: „Eu, Tymoshchuk Anatoly, intrand in serviciul organelor de afaceri interne, jur credinta poporului Federatiei Ruse. Jur sa respect constitutia si legile Federației Ruse, sa respect si sa observ drepturile si libertatile cetățenilor sai, sa indeplinesc cu fidelitate ordinele superiorilor si indatoririle care mi-au fost atribuite.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved.