Wed. Apr 14th, 2021

Golul.eu

Cele mai noi informatii din fotbal

Problema rasismului in Germania, transpusa in sport. Un suporter al lui Mainz si-a anulat abonamentul

2 min read

Rasismul este o problema cu care intreaga Europa se confrunta in egala masura, acesta fiind prezent mai ales in randul comunitatilor rurale. Acum, aceasta problema se vede cu ochiul liber mai ales in sport, respectiv in fotbal. Unde sunt multe galerii care afiseaza scandari rasiste la anumite meciuri. Fotbalul, incepand din anii 2000, a devenit un sport in care, pur si simplu, globalizarea este atat de intensa incat rar mai vezi prin ligile profesioniste echipe care sa aiba lotul format doar din jucatori nativi. Din contra, sunt multe echipe in care majoritatea jucatorilor sunt stranieri, acestia veniti din toate partile lumii, asta cel putin atunci cand vorbim despre ligile din Europa. Vorbind strict de Germania, Energie Cottbus a fost prima echipa din Bundesliga care sa alinieze un prim 11 in care nu s-a regasit absolut nici un jucator german. Denumit “11 auslander” in presa sportiva germana, in acesta se regaseau jucatori precum Piplica, Sebok, Hujdurovic, Matyus, Reghecampf, Kaluzny, Akrapovic, Kobylanski, Miriuta, Franklin, Labak. Bun, majoritatea erau europeni, intre care regasim si doi jucatori romani, Reghecampf si Miriuta (desi Miriuta juca la nationala Ungariei la vremea respectiva). Franklin era singurul jucator care venea din Brazilia.

In conceptia populara, estul Germaniei este mult mai rasist spre deosebire de vest. Estul fiind fosta Republica Democrata Germana, aflata sub conducerea Partidului Comunist. Insa, acum cu conflictele rasiale din Statele Unite si protestele Black Lives Matter in toata lumea, poporul german a inceput sa-si arate o latura de care multi considera ca au scapat dupa Al Doilea Razboi Mondial: rasismul. 

Exemple sunt de la faptul ca Boris Becker a fost blamat de catre compatriotii nemti pentru sprijinul pe care acesta l-a oferit pentru demonstratia BLM din Londra pana la faptul ca un suporter al lui Mainz si-a anulat abonamentul la meciurile echipei pentru ca aceasta are prea multi jucatori de culoare. Sunt curios daca o sa inceapa sa boicoteze si meciurile Die Mannschaft, pentru ca nationala Germaniei are destui jucatori de culoare. Suporterul respectiv si-a argumentat decizia printr-o declaratie cliseica conform careia nu se mai identifica cu valorile clubului, negand, in acelasi timp ca ar fi rasist. Insa, venind, in acelasi timp, cu o declaratie in care ar putea fi lejer confundat cu un suporter al conceptelor hitleriste in legatura cu rasa ariana. 

”De luni bune nu mai reusesc sa ma identific cu acest club! Am ajuns sa traiesc cu impresia ca urmaresc un meci din cadrul Cupei Africii, nu din Bundesliga. Stiu ce ar putea sa urmeze, insa nu, nu sunt rasist, dar este prea mult ce se intampla”, a fost mesajul fostului suporter al formatiei. Clubul Mainz a oferit un raspuns imediat suporterului, transmitand urmatoarele: ”Se pare ca nu fiecare anulare a unui abonament este un motiv de ingrijorare. De data aceasta suntem usurati”. In aceste momente, nu pot sa nu fiu curios in legatura cu reactia clubului Lazio daca si-ar anula abonamentele toti suporterii rasisti… Probabil ca ar ramane echipa cu tribunele goale, totusi. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved.