Thu. Oct 6th, 2022

Golul.eu

Cele mai noi informatii din fotbal

Cluburile de plastic – Manchester City

3 min read

Cluburile de plastic sunt un subiect sensibil si controversat in lumea fotbalului. Unii tind să remarce fie lipsa lor de traditie in randul echipelor de top, cresterea acestora in proeminenta odata ce au fost preluate de proprietari potenti financiar, impactul lor pe piata de transferuri prin banii investiti; pe teren, lipsa de omogenitate in jocul acestora, datorat faptului ca aceste echipe cumpara starurile echipelor mari, fara a tine seama de pozitia pe care au tendinta de a juca. Nu caut sa contrazic neaparat aceste lucruri, insa, in zilele noastre, fotbalul in ansamblu tinde sa fie afectat de aceasta lipsa de spirit si de importanța banilor, avand in vedere cati jucatorii nu mai pot sau nu mai vor sa joace la un nivel de top si cauta un salariu  mai mare in China, in loc sa încerce sa-si relanseze cariera la o echipa europeana. Chiar si aceste cluburi de plastic au ceva care tinde sa le aseze intr-o lumina mai pozitiva.

Manchester City

Este probabil cea mai huiduita echipe de plastic a fotbalului european, avand in vedere cresterea brusca a acestora intr-o liga cu echipe europene de top, precum Manchester United, Liverpool, Arsenal si, mai recent, Chelsea si Tottenham Hotspur, nefiind prea tolerata de fanii din Anglia si din afara ei. Abu Dhabi United Group a achizitionat Manchester City in 2008, salvand-o de la faliment. Moment in care clubul a primit o intrare Fair Play in Cupa UEFA, iar influxul de bani practic a ajutat clubul sa ajunga in sferturile de finală ale competiției. După o alta participare in Cupa UEFA (actuala Europa League), Manchester City a castigat primul sau titlu in Premier League in 2012 si de atunci a mai castigat inca doua (in 2014 si 2018, iar la ora la care scriu acest articol este posibil sa-l castige si in 2019), precum si o prezenta regulata in Liga Campionilor, cel mai bun rezultat al cetatenilor fiind semifinala cu Real Madrid in 2016.

Ok, acum s-ar putea spune ca au fost anonima inainte ca banii arabi sa inceapa sa pulseze in bugetul echipei si sa ii aduca brusc succes pe plan intern si european. Fondata in 1880 (1894 cu numele actual), Manchester City este mai mult cunoscuta (sau necunoscuta in cazul de fata) ca fiind acea echipa care a fost intotdeauna in umbra celor de la Manchester United. Ei bine, acest lucru nu este suficient de corect, sa fiu sincer. Chiar si City a reusit sa castige doua campionate, in 1937 si 1968, și o Cupa a Cupelor UEFA, castigata in 1970 in finala contra celor de la Gornik Zabre. Pe cand, dupa 1958 (anul dezastrului aerian de la München), Manchester United nu a mai reprezentat o forta pana in momentul in care a fost preluata de catre Sir Alex Ferguson in 1986. United chiar a retrogradat in 1974, iar dupa Manchester Derby, legenda ex Man United, Denis Law a marcat pentru City intr-o victorie de 1-0 pe Old Trafford, fiind exact cauza retrogradarii diavolilor rosi. Intr-adevar, Manchester United este un brand si a fost mai buna decat Manchester City in momente importante in istoria celor doua cluburi, insa si City a avut momentele ei. Asta nu inseamnă ca nu cunoaste un succes major in urma achizitiei de catre arabi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved.